Osoba identifikovaná k DPH a Etsy

Mnoho lidí se bojí začít prodávat na Etsy, protože někde zaslechli, že se tím pádem stanou plátci DPH. To už dnes naštěstí není pravda. Stanete se pouze osobou identifikovanou k DPH. A že opravdu není čeho se bát, to vám ukážu na následujících řádcích a videu.

Čtěte až do konce – dozvíte se, jak si vyzkoušet Etsy bez toho, aby vás hned čekala povinnost registrovat se za osobu identifikovanou.

Osobou identifikovanou k DPH se stáváte ve chvíli, kdy přijmete službu ze zahraničí. Nejčastěji je to právě případ prodeje na zahraničních portálech nebo také placení reklamy na Facebooku nebo Google. Osobou identifikovanou k DPH se stanete s první fakturou od zahraniční firmy, která vám službu poskytuje (a je jedno, jestli sídlí v EU nebo mimo).

Etsy vystavuje fakturu vždy na konci měsíce, takže vy máte povinnost zaregistrovat se do 15. dne následujícího měsíce. Důležitá informace je, že jste se stali osobou identifikovanou k DPH podle zákona o DPH §6h – přijali jste službu ze zahraničí. Vyplňte registraci elektronicky. Většina políček pro vás neplatí, takže se s tím moc nestresujte. K registraci přiložte také fakturu, která zapříčinila, že jste se osobou identifikovanou k DPH stali. V případě Etsy se k faktuře doklikáte hodně složitě, ale je to tento odkaz: https://www.etsy.com/vat_statement.php?month=XX&year=YYYY – kde XX přepíšete na číslo měsíce, za který tu fakturu chcete a YYYY na daný rok.

Jakmile vás na finančním úřadu zaregistrují, tak musíte svoje DIČ (VAT number) zadat do Etsy systému, aby Vám vystavovali fakturu bez DPH (VAT). Pak každý měsíc do 25. podáte daňové přiznání k DPH za předchozí měsíc. Není to nic těžkého. Natočila jsem na to video pro jednoho staršího pána, který se toho strašně bál:

Zde je tabulka, o které ve videu mluvím. Super je, že vám pomůže lehce převést € na Kč kurzem ČNB. Pokud máte Google účet, můžete si ji okopírovat do svých Google dokumentů. Druhá možnost je stáhnout si ji jako Excel. Kdybyste s tím měli problém, tak se ozvěte.

Osobou identifikovanou stáváte ve chvíli, kdy přijmete službu. V případě Etsy to znamená zaplacení poplatku za vložení prvního zboží. To je nepříjemné – ještě jste nic neprodali a už vás čeká opruz na úřadě. Ale je to možnost, jak si Etsy vyzkoušet bez povinnosti stát se OI.

Když se zaregistrujete na Etsy pomocí tohoto odkazu
https://etsy.me/3DM8EsJ
získáte vystavení prvních 40 kusů zbož zdarma.
Nejen že tedy ušetříte za poplatky, ale také de facto nepřijmete placenou službu od Etsy a tudíž si povinnost stát se osobou identifikovanou odložíte až na okamžik, kdy něco prodáte.

Chystáte se na Etsy? S online kurzem Prodej na Etsy Vám to půjde krásně od ruky.